Deze week verschijnt Het Stachellied van de Biertroubadour.
De Biertroubadour is de artiestennaam van Jan Nota.
Een heerlijk feestnummer met een ietwat ongebruikelijk onderwerp: Bierstachelen. Het lied is geschreven door Jan Nota, Arie Kuipers & Dylan van der Feen.
De productie was in handen van Dylan van der Feen in the Office Studio – Witmarsum.
Bierstachelen.
Tijdens zijn opleiding tot biersommelier stuitte Jan Nota op het (onbekende) fenomeen Bier-stachelen. Een Zuid Duitse / Oostenrijkse traditie voor het verwarmen van bier.
In die contreien is het ‘s winters erg koud zodat het niet echt lekker is om ijskoud bier te drinken.
Een smid kwam op het idee om een pook uit het vuur te halen en deze in het bier te stoppen. Dit resulteerde in een iets warmer bier met een hete en grote romige schuimkraag.
De smaak werd iets zoeter doordat de restsuikers in het bier karamelliseerden. De andere smaken verdwenen naar de achtergrond.
Het schijnt dat veel smederijen in hun smederij een pook hadden hangen die uitsluitend voor het verwarmen van bier werd gebruikt, de “bierstachel”.
Nieuwsgierig gemaakt door dit alles besloot Jan om zo’n stachel aan te schaffen.  Door middel van dit lied en clip wil de Biertroubadour het stachelen van bier in Nederland onder de aandacht brengen.
Hij heeft inmiddels zelf een stachel ontworpen en in productie laten nemen. En deze komt hij natuurlijk graag eens demonstreren!

X