Hans de Booij: de zanger van grote hits als Een vrouw zoals jij en Annabel, is altijd een rebel gebleven. Een kunstenaar die steevast zijn eigen koers bepaalde, onverzettelijk en nimmer van de veilige middenweg.
En ook al leidde dat pad naar torenhoge pieken en peilloos diepe dalen – hij keerde telkens terug naar zijn passie: de muziek.

Op, Hoe had ik anders moeten doen? klinkt Hans de Booij als in zijn beste dagen. Zijn stem met dat mooie, dramatische rafelrandje, is er nog steeds een uit duizenden. Zijn vertolkingen op het album zijn die van een chansonnier die het leven met volle teugen heeft geproefd en beproefd.

Dat hij muzikant wilde worden stond op vroege leeftijd vast. Hij was 16 toen hij, met z’n gitaar over de schouder, van Arnhem naar Amsterdam spoorde. Op uitnodiging van Rames Shaffy, die hij een brief had gestuurd met de bondige tekst ‘ik heb wat liedjes gemaakt…’ ‘Kom maar naar de Derde Weteringsdwarsstraat’ luidde het even beknopte antwoord.

Hans de Booij: ,,Ik heb daar twee dagen onder de piano van Ramses geslapen. En we voeren in zijn boot door de Amsterdamse grachten. Met een krat sherry aan boord. Ramses was straalbezopen, altijd een fles wodka
in de hand. We hebben nog aangifte gedaan omdat hij zijn boot kwijt was. Bij het politiebureau op het Leidseplein, waar nu de coffeeshop Buldog is gevestigd. ‘Ramses, ga nou maar lekker slapen’, zei de dienstdoende agent. Bleek de boot aan een andere gracht te liggen. Ja, wij waren geestverwanten.
‘Jij hoeft je geen zorgen te maken’, zei hij. ‘Met jou komt het goed.’

De titel van het album klinkt als zijn levensmotto. Op zijn nieuwe album “Hoe had ik het anders moeten doen?” zingt Hans de Booij als in zijn beste dagen. Een comeback? Daar wil de zanger (62) niks weten.
”Ik ben nooit gestopt met muziek maken. Ik zing zolang ik lucht heb.”

X