Na ruim 50 albums en 80 singles….
Henk wijngaard: ‘Tranen  op het stuur’ is de kroon op mijn carrière!
Zijn platenkast puilt uit van de opnamen, die Henk Wijngaard  gedurende zijn carrière heeft opgenomen en uitgebracht.
’Hoeveel platen en cd’s ik in de loop van de tijd heb uitgebracht, weet ik niet exact. Ik zou ze moeten tellen. Ik heb in mijn carrière heel wat uren in de studio doorgebracht en altijd met veel plezier.
Ik voel me meer dan een zanger. Ik ben ook muzikant. In de studio heb ik altijd het gevoel dat ik iets nieuws aan het creëren ben. Ik wil niet stilstaan.
Als je mijn eerste opnamen vergelijkt met de nummers van mijn nieuwe cd dan herken je de ontwikkeling die ik in de loop van de jaren heb doorgemaakt. Noem de nummers volwassener of doorleefder.
Het lukt me nu veel beter om verdriet en geluk te vertolken dan in mijn jongere jaren. ‘Tranen op het stuur’, mijn nieuwste album, is daar het ultieme voorbeeld van.
Bijna alle nummers zijn autobiografisch. In de liedjes geef ik al mijn gevoelens bloot. Dit album beschouw ik dan ook als de kroon op mijn platencarrière…

Zingen over het leven van de truckers is sinds Henk Wijngaard ruim 40 jaar geleden zijn nationale doorbraak maakte met de legendarische hit ‘Met de vlam in de pijp’, nog altijd zijn passie.
Zijn bijnaam ‘de zingende vrachtwagenchauffeur’ draagt hij met trots. ‘Ik heb zelf jaren op de wagen gezeten,’ zegt Henk. ‘Ik heb aan den lijve ondervonden hoe apart het leven van een trucker is.
Dagen van huis zijn, uren in files staan, de eenzame nachten in de cabine en de nauwelijks te omschrijven band met collega-truckers die bij nacht en ontij over de autowegen razen.
Het is die bijzondere wereld waarover ik nog altijd graag zing. Naarmate ik langer in het vak zat begon ik daar andere liedjes aan toe te voegen.
Nummers die gebaseerd zijn op het alledaagse leven van iedereen en daarvoor laat ik bijna altijd inspireren door mijn eigen ervaringen.
De positieve reacties die ik erop krijg geven mij het gevoel dat ik een ben met mijn publiek,’ vertelt Henk Wijngaard.
‘Voor de nummers op mijn nieuwe album ‘Tranen op het stuur’ ben ik een stapje verder gegaan. Zette ik in het verleden deur naar mijn ware ‘ik’ op een kier, nu heb ik die deur wagenwijd opengezet.
Ik geef mezelf helemaal bloot. Ik zing over wat mij mijn leven lang heeft beziggehouden: liefde en verdriet, voor- en tegenspoed en droom en werkelijkheid.
Dat ik er zo lang over heb gedaan om de durf te hebben me zo uit te drukken, heeft met mijn leeftijd te maken. Ik ben de zeventig gepasseerd.
Ik heb alles in het leven meegemaakt en ik hoef me voor niets te schamen…’
Op het album ‘Tranen op het stuur’ zingt Henk Wijngaard o.m. over zijn bittere en harde jeugd zonder zijn ouders, over zijn ontmoeting met zijn echtgenote Trijntje (met wie hij nu al 55 jaar is getrouwd),
over een jonge verliefde fan en over het dramatische afscheid van een dierbaar familielid, met wie hij nog veel had willen bespreken.
‘Maar dat niet alleen,’ zegt Henk. ‘Ik zing ook over de vervuiling van de wereld en de verruwing van de maatschappij.
Dat zijn onderwerpen die mij, zoals bijna iedereen, dagelijks bezighouden en waarover ik me zorgen maak.
Adri-Jan Hoes, mijn producer en platenbaas en bovendien de zoon van mijn ontdekker Johnny Hoes, heeft mij voor de opnamen van dit album ruim baan gegeven.
Ik mocht helemaal mijn eigen gang gaan en dat heeft er ook toe bijgedragen dat dit mijn meest persoonlijke album tot nu toe is geworden.
Er waren tijdens de opnamen momenten, waarop ik hevig ontroerd raakte. Dat hoor je in de liedjes terug.
Adri-Jan Hoes en zijn rechterhand Hans Vrolijks hebben mijn emoties op een fantastische manier weten vast te leggen. Ze hebben het allerbeste uit me gehaald.’
Naast 14 splinternieuwe nummers bevat het album ‘Tranen op het stuur’ ook 4 bonusopnamen.
‘Dat zijn vier hits uit mijn verleden, die ik vandaag de dag bij elk optreden nog steeds moet zingen, zoals ‘Sneeuwwitte bruidsjurk’ en uiteraard ‘De vlam in de pijp’.
Alle liedjes zijn een ode aan iemand of aan een fase uit mijn leven,’ zegt Henk Wijngaard, voor wie geen weekend voorbij gaat zonder dat hij wel ergens in het land op de planken staat.
‘Ik verbaas me over mijn volle agenda en nog meer over het publiek, dat mij op handen draagt. De truckers zijn me vanaf het begin van mijn carrière trouw gebleven en daar is de jeugd bijgekomen.
Het is een kick om op een zaterdagavond voor enkele honderden jongeren te mogen optreden, die ieder liedje woord voor woord meezingen. Dat verbaast me iedere keer weer.
De meeste jongeren moesten nog geboren worden, toen ik met mijn liedjes de hitlijsten haalde. En na afloop verdringen ze zich om me heen om een selfie te maken.
Dat maakt me blij en alleen al om die reden heb ik besloten om het over stoppen voorlopig maar niet te hebben.’

Dank aan Score Promotions

X